Schotertuin

Nieuwbrief juli 2018

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen, als deze niet zichtbaar zijn, {readonline}klik dan hier{/readonline}.
 
 
nieuwsbriefbanner

tuinlogo

info@schotertuin.nl

www.schotertuin.nl

 

 

 

Nieuwsbrief juli 2018

Beste tuingenoten

Door vakantie en zo is het al weer even geleden dat u van ons een nieuwsbrief kreeg.

Intussen is er veel gebeurd in het park. De machines rollen af en aan, paden verdwijnen, kortom er staat heel wat op zijn kop. Voorlopig zijn de werkzaamheden nog niet klaar. Verderop in deze nieuwsbrief iets meer.

De zon doet ook vreselijk zijn best. Juni was nog nooit zo droog. De pompen op de tuin doen dan ook veel overwerk.

De tuincommissie is weer bij elkaar geweest en gaat nu op “zomerreces”. Augustus is ook voor de meesten van ons vakantietijd.

Jaarafsluiting van de Schotertuin

We hebben besloten de jaarafsluiting dit jaar te doen op 13 oktober. Het is tegelijk een moment om stil te staan bij het 25-jarig bestaan van onze tuin. In 1993 is de gemeente met het project begonnen. Dat is dus 25 jaar terug…..

Vanaf 2005 beheert een groep vrijwilligers de tuin, georganiseerd binnen de Stichting Doe-Tuinen Haarlem.

Vanwege deze speciale leeftijd willen we ook de jaarafsluiting wat speciaal maken. De hersenen van de tuincommissieleden werken er nog hard aan, maar zet de datum vast in de agenda!

Uiteraard is die dag ook de dag van algemene werkzaamheden. Het complex moet zoals elk jaar klaar gemaakt worden voor de winterperiode. Als u het nu in uw planning zet kunt u vast en zeker aanwezig zijn!

De schouw

De schouw is dit jaar wat aangescherpt om misstanden zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal mensen hebben dat helaas moeten merken door het krijgen van een gele kaart. Hopelijk komt dit alles snel op orde.

Het vrijwilligerswerk van de schouwcommissie is één van de moeilijkste en noodzakelijkste klussen die gedaan moeten worden. De mensen van de commissie houden ons “scherp”, zodat het complex er prima uit blijft zien en we bijvoorbeeld vervuiling door onkruid en zo tegen kunnen gaan. Dat is in het belang van ons allemaal. Hartstikke fijn dus dat er mensen bereid zijn dat lastige werk te doen.

De schouwcommissie is in de laatste commissievergadering uitgebreid naar 3 personen.

We zullen proberen om bij gele kaarten in de toekomst wat meer genuanceerd en specifiek aan te geven wat er op de bedoelde tuin niet helemaal goed gaat volgens de schouw. Tot nu toe werd een standaardbrief gestuurd, maar dat leverde nog wel eens onduidelijkheden op.

Al doende leert men……

Voortgang herinrichting Schoterbos

Er is al heel wat gebeurd. Oude paden zijn diep weggehaald om totaal nieuwe aan te kunnen leggen. Dat levert soms wat problemen op om op een goede manier bij onze ingang te komen. De aannemer heeft beloofd dat de tuin bereikbaar zal blijven en dat er goed met ons rekening gehouden wordt. Ook de gemeente werkt in dit opzicht mee.

Eind juli/begin augustus zal worden begonnen met het graven van de waterpartijen. Om ons tuincomplex wordt een brede sloot gemaakt met natuurlijk oevers.

Het kan zijn dat er in deze periode een tijdelijke ingang komt aan de andere kant van ons complex in de buurt van de container. Later komt er dan een definitieve nieuwe ingang aan het eind van ons asfaltpad bij de schooltuinen. In deze tijd kan het dus wat behelpen zijn, maar we houden nauw contact met de uitvoerders en de gemeente om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Uiteindelijk wordt het Schoterbos een prachtig park waar het goed toeven is.

Wie mooi wil zijn moet soms even pijn lijden……

Het tuintjeshuis

De werkgroep die het tuintjeshuis op orde houdt heeft “grote schoonmaak” gehouden.

Dringend beroep op iedereen om het zo schoon mogelijk te houden! Dus: gieters in het rek op hun plek, gereedschap schoonmaken en op de juiste plek terughangen, geen afval achterlaten (de vrijwilligers zijn geen vuilnisman….)

Bovendien bleken er ook privéspullen te liggen. Laarzen bijvoorbeeld. Het is niet de bedoeling dat het tuintjeshuis gebruikt wordt voor dit soort zaken!

En uiteraard: dank aan deze werkgroep en tegelijk ook dank aan de andere werkgroepen die “in stilte” hun steentje bijdragen om het voor ons “goed” te houden op de tuin.

Netten op de tuin

We kregen berichten binnen van tuinders die vogels hebben gered die verstrikt waren in onze vogelnetten. Uiteraard is het prima om de eigen oogst te beschermen, maar zet de netten aub zo dat vogels niet binnen de netten kunnen komen en zo verstrikt raken. Als we ze niet opmerken sterven ze een vreselijke dood.

Wist U trouwens dat blauwe netten in dit opzicht het beste werken? De kleur schijnt vogels af te schrikken.

Beschikbare tuinen

We hebben door omstandigheden een paar tuinen per direct beschikbaar. De tuinen zijn wel vervuild. De wachtlijst afbellen heeft daarom, zeker in deze tijd van het jaar, weinig zin denken we. Mocht iemand met voorrang zo’n tuin willen dan horen we dat graag. In financieel opzicht komen we u dan graag tegemoet……..

Interessante sites voor ons

We kwamen op het idee de nieuwsbrief ook te gebruiken voor onderlinge tips. Eén van die tips kan zijn het verwijzen naar interessante sites voor tuinders.

Hier komen de eerste:

www.mooiemoestuin.nl.

Onder het menu vindt u alle groenten en fruitsoorten. Alles over de plant, soorten, bemesting/bodem, oogst, teeltzorgen, zaadteelt en smaakomschrijving. Vaak ook recepten.

www.facebook.com/groups/103805323146197

Je moet je hier aanmelden en kan dan vragen stellen aan ongeveer 12000 tuinders

Heeft u ook tips? Geef het door….

Verdwenen groente

Zo af en toe (gelukkig niet veel) krijgen we te horen dat iemand ineens wat oogst van zijn/haar tuintje mist. Je houdt het niet voor mogelijk dat op zo’n complex van vrijwilligerswerk iemand zich niet aan de regels houdt. Bij aantoonbare “diefstal” wordt de dader direct geroyeerd!

De site

Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief ontdekten we dat op de site wat problemen zijn met de contactformulieren. We hebben geen idee wat de oorzaak is. Uiteraard proberen we dit snel te laten herstellen. Het mailadres werkt in ieder geval (nog??) wel….

 

Contact met de tuincommissie

U kan voor contact met de tuincommissie mailen naar:  info@schotertuin.nl

Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/schotertuin

Volgende nieuwsbrief volgt in september, tenzij er tussentijds belangrijke zaken zijn te melden.

Met vriendelijke groeten en een fijne vakantie als u nog weg gaat (laat iemand anders dan even voor uw tuintje zorgen….)

Tuincommissie Schotertuin

Let op: afmelden voor de nieuwsbrief kan hieronder. Je wordt dan ook van de wachtlijst gehaald.


 


 

Wijzigen van je gegevens en afmelden voor deze nieuwsbrief

{unsubscribe}Afmelden{/unsubscribe}

{modify}Wijzig je aanmelding{/modify}

 

 

 
 
 
{unsubscribe}Afmelden{/unsubscribe}
(c) Copyright Schoteruin.nl