Schotertuin

Griep/hoestrecept

Ik heb een heel goed griep/hoestrecept, heb het zelf net uitgeprobeerd en ik ben er razend enthousiast over. Ik heb het van Jannie Peters, de kruidendame van kasteel Baexem.Degenen die mee waren op tuinenreis, hebben dit recept al voorgelezen gekregen in de bus.

Doe natuurhoning (dus koudgeslingerd) in een pannetje met net zoveel water als in het dekseltje past. Doe er een flinke tak salie (Salvia officinalis) en een flinke tak tijm bij en verwarm het. Niet laten koken! Niet te heet laten worden, maar wel lekker warm (honing verliest z’n medicinale eigenschappen als het te heet wordt). Desnoods even van het gas af, wat af laten koelen en daarna weer even wat warmer. Af laten koelen met de kruiden erin, af en toe roeren en dan door een zeefje terug in de pot. Iedere paar uur een lepeltje nemen (wel steeds een schoon lepeltje pakken).
Deze honing mag ook in de thee, maar laat de thee dan wel afkoelen tot je hem gaat drinken en doe dan de honing er pas bij.

 

Ruby Groenewoud